Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde çivi yazılı tabletler 3 boyutlu taranacak, Boğazköy tabletleri de yapay zekâ tarafından okunacak, dijital arşiv oluşturulacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi’nin iş birliğinde, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki çivi yazılı tabletlerin 3 boyutlu taranması ve Boğazköy tabletlerinin yapay zekâ tarafından okunması amacıyla yürütülecek proje için imza töreni gerçekleştirildi. Proje ile bilim insanlarının Tablet okumalarının hızlanması, tabletlerdeki kırıkların birleştirilmesi, tamamlanamayan parçaların tespiti ve birleştirme noktalarının belirlenmesi sağlanacak. Ayrıca Hitit Çivi Yazısı için bir dijital arşiv oluşturulmasıyla bilim dünyasına önemli katkılar sunulacak. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki protokol imza törenine, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ile Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar katıldı. Bakanlığın tarihi eserlerin ortaya çıkarılması ve korunmasına yönelik çalışmaların sıklıkla devam ettiğini aktaran Bakan Yardımcısı Alpaslan, şöyle konuştu:
120 BİNİ TÜRKİYE’DE “Önemli bir kültürel varlığımız olan çivi yazılarının daha güçlü ve hızlı bir şekilde insanlığın hizmetine sunulabilmesi için teknoloji ile buluşturduğumuz bu değerli çalışmayı başlatmış olacağız. Çivi yazıları, dünyada çok önemli bir kültürel değer olarak bulunmakta. Dünyadaki yarım milyonu aşkın çivi yazılarının 120 bine yakını ülkemizde. Boğazköy ve Kültepe’den elde ettiğimiz bu çivi yazılarını başta Arkeoloji Müzesi, Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde ve Çorum Müzesi’nde sergilemekteyiz.” Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da geçmişten günümüze farklı medeniyetlerin eserlerini yapay zekâ ile buluşturan projenin öneminin altını çizdi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar tarafından imzalandı.
Leave feedback about this